O mnohé věci se nepokusíme nikoliv proto, že jsou obtížné, ale obtížné jsou proto, že se o ně nepokusíme. Seneca

Sedmikráskový sirup

14. května 2015 v 5:30 |  Bylinkové a jiné recepty
Sedmikráskový sirup


Konečně jsem se dostala k výrobě sedmikráskového sirupu.

Ingredience:
asi 500 květů sedmikrásky
hrst květů hluchavky bílé
dvě snítky čerstvé meduňky lékařské
1 litr převařené vody
1 kg krystalového cukru
1 citron
1 sáček kyseliny citronové
__________________________________

Všechny uvedené bylinky zalijeme 1 litrem vychladlé převařené vody. Přidáme cukr, který mícháme až do úplného rozpuštění. Nakonec přimícháme omytý na kolečka nakrájený citron. Necháme 48 hodin při pokojové teplotě uležet. Občas promícháme.
Pro 48 hodinách důkladně přecedíme a přidáme kyselinu citronovou. Slijeme do lahví a necháme na chladném místě.


Já jsem ještě pod víčko nalila maličko rumu, abych měla jistotu, že se nezkazí. Dělala jsem to takhle prvně, ale mám dobrou zkušenost s bezinkovým sirupem, že takhle vyrobený, vydrží celou zimu. Pokud se nevypije dřív. :-)
 


Komentáře

1 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 14. května 2015 v 7:05 | Reagovat

Já už poslední dobou radši překuluji i bezový....Musím dělat víc než jednu dávku :-)  :-) Na sedmikráskový jsem zjistila, že nevím, kde bych je trhala....na zahrádce jich mám pár :-?

2 Zdena Zdena | Web | 14. května 2015 v 12:01 | Reagovat

Šikulko, ty lahvičky jsou parádní a visačka s razítkem na jedničku. :-)
I já jsem letos poprvé zkusila zakápnout - rum nebyl, u nás to trošku voní slivovicí. :-)
Měj se krásně.

3 Ježurka Ježurka | Web | 14. května 2015 v 17:18 | Reagovat

Máš ode mne velkou pochvalu. A jak jsi krásně nazdobila ty lahve! Je vidět, že jsi to dělala s láskou a proto musí určitě pomoci! :-)

4 Eva Eva | Web | 14. května 2015 v 18:32 | Reagovat

Hned si to ukládám sedmikráska je hodně zdravá babička ji slupne celou Měj se :-)

5 Jana Jana | Web | 14. května 2015 v 19:02 | Reagovat

[1]: Ten bezový nemá chybu, letos taky budu dělat víc dávek. Sedmikráskový jsem zkoušela poprvé a je taky dobrý. Ale s tím trháním je fakt dost práce. Před posekáním zahrádky jsem nejdřív sedmikrásky do jedné otrhala. Byla to piplačka. :-)  ;-)

[2]: Zdeni, ten nápad na sedmikráskový sirup jsem dostala u tebe. Jen jsem ho udělala za studena.Takže vlastně díky. :-)  :-) ;-)

[3]: Díky za pochvalu. Snad opravdu pomůže a když ne, tak aspoň vím, co jsem tam dala a že tam je jen minimum chemie. :-) A s těma lahvema jsem se fakt vyblbla. Na vánoce zdobím i lahve na vaječný koňak, když ho chci darovat kamarádkám. ;-)

[4]: Občas taky nějakou slupnu nebo přidám do salátu. Teď je mám tekuté. ;-) Hezký den.

6 Ajka Ajka | Web | 15. května 2015 v 0:16 | Reagovat

Jů, a takové fešné lahve ;-)

7 Zdena Zdena | Web | 15. května 2015 v 7:51 | Reagovat

Jani, není zač. Je to vlastně moc krásné když jsou šikulky pohromadě :-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 15. května 2015 v 20:24 | Reagovat

Jani, díky, recept si opisuji. Jsem pro každou dobrou věc. Nyní mám v lednici sirup jitrocelový. :-)

9 Jana Jana | Web | 16. května 2015 v 21:35 | Reagovat

[6]: Jsem ráda, že se ti líbí.Díky. :-)

[7]: Jasně, je to fajn. ;-) Dnes jsem naložila sirup další - z meduňky a máty. O výsledku dám vědět. Měj se.

[8]: Jitrocel jsem byla dnes obhlídnout. Už pěkně narostl, takže brzy budu dělat sirup i něho. :-)Měj se fajn.

10 Iris Iris | E-mail | Web | 17. května 2015 v 16:05 | Reagovat

Ty flašky jsou nádherný :-)
A sirup bude určitě skvělý ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama