O mnohé věci se nepokusíme nikoliv proto, že jsou obtížné, ale obtížné jsou proto, že se o ně nepokusíme. Seneca

Znáte ...

7. května 2016 v 19:59 |  Co je nového
... tibetské kefírové houbičky?

Poprvé jsem se s nimi setkala asi před 10 lety. Tenkrát mi jich pár darovala moje paní vedoucí z práce. Koukala jsem na to jako blázen. Po druhé mi je dal kamarád, který se dával do hromady po těžké operaci. A nyní po třetí jsem je dostala od dcery mého přítele.


Tato prastará kefírová houba pochází z tibetských i kavkazských hor, kde byla odedávna využívána k fermentaci mléka, které šlo uchovávat i bez ledničky. Stalo se také snadno stravitelným a mělo ozdravný účinek na organismus, což platí dodnes.


Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové.
  • Působí blahodárně na trávení, pročišťují trávicí systém, pomáhají při zácpách a nadýmání.
  • Brzdí alergické reakce organismu a tak ulevují při alergii a pomohou pomoci při ekzémech.
  • Působí proti otokům, urychlují léčbu zánětů
  • Podporují imunitní systém ve správné funkci (zdravá střeva a trávení jsou pro imunitu a celkové zdraví zásadní)
  • Působí preventivně proti mnohým civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu v krvi apod.
  • Mléčné bílkoviny i cukry se stanou působením kefírové kultury snáze stravitelné.
  • Působí proti překyselení organismu, čímž jej harmonizuje a dodává mu vitalitu (překyselení organismu paradoxně nezpůsobují potraviny kyselé, ale naopak sladké).


A jak vlastně tento léčivý nápoj připravíme? Stačí houbičky zalít mlékem, nejlépe čerstvým, ne trvanlivým, a nechat 24 hodin při pokojové teplotě. Občas protřepeme. Vznikne mléčný kefír. Po té přecedíme a popíjíme.
Houbičky nesmí přijít do styku s kovem.


Další informace můžete najít zde.

Kefír mám ráda, takže popíjím každý večer a doufám, že tím dělám něco pro své zdraví.


Máte někdo také zkušenost s těmito houbičkami?

 


Komentáře

1 Zdena Zdena | Web | 7. května 2016 v 20:48 | Reagovat

Janinko já si na ně matně vzpomínám. Ještě jako holka jsme takto pripravovali kefír. Vozili nám je známí ze zahraničí. Od té doby jsem o nich neslyšela. A kefír ten já také hodně ráda. Měj se moc hezky, pa❤❤

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 7. května 2016 v 22:53 | Reagovat

Mám zkušenost. Docela nedávnou. Používala jsem je preventivně, asi půl roku. Nyní je už nemám. Určitě jsou zdravé. Daroval mi je muž kamarádky. Ten je bral na hubnutí. Ona mi řekla, že tento kefír sama nepije, že jí víc chutná ten kupovaný. Mně vlastně taky. :-)

3 Zdenka Zdenka | E-mail | Web | 8. května 2016 v 7:30 | Reagovat

Taky jsem je měla docela nedávno....Ale každý den jsem nestíhala pít, docela mě mrzelo, že jsem o ně přišla ;-) A kefír z nich je výborný :-)

4 Jarka Jarka | Web | 8. května 2016 v 8:52 | Reagovat

Kefír mám ráda a často si ho kupuji, ale tyto houbičky vidím poprvé.
Věřím, že je to dobré a zdravé pitíčko. :-)  ;-)

5 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 8. května 2016 v 16:07 | Reagovat

Kefír si občas také dám, ale o houbičkách slyším prvně :-)

6 Radka Radka | Web | 8. května 2016 v 19:54 | Reagovat

Ještě jsem o tom neslyšela. Je fajn, že jsem se zase něco nového dozvěděla ;-)

7 Soňa Soňa | 14. července 2016 v 12:27 | Reagovat

Janičko jsem s tebou v tandemu :-) ...na houbičkách a kefíru z nich si už týden ujíždím.Chutná mi to a dělá mi to dobře... ;-) pa a měj krááásné léto

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama